9.Sınıf Biyoloji 1.Dönem Konuları Çözümlü Değerlendirme Soruları-2.Bölüm


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 870

Soru 11) Lipitlerin çeşitlerini yazınız.

 

Cevap 11) Nötral yağlar, Fosfolipitler, Steroitler

 

Soru 12) Proteinlerin görevleri nelerdir?

 

Cevap 12) - Enzimlerin yapısını oluştururlar.

-         Bağışıklıkta rol oynarlar.

-         Mekanik destek sağlarlar.

-         Enerji verici olarak kullanılır.

-         Sinir impulslarının meydana getirilmesi ve iletilmesinde rol oynarlar.

 

Soru 13) Canlılarda protein eksiliğine bağlı olarak neler görülür?

 

Cevap 13)  - Ödem oluşur.

-         Kandaki osmatik basınç azalır.

-         Bağışıklık sistemi zayıflar.

-         Yaralar geç iyileşir.

-         Alyuvar yapımında bozukluk görülür.

 

Soru 14) Karbonhidratların , lipitlerin ve proteinlerin monomerlerini yazınız.

 

Cevap 14) Karbonhidratın monomeri Glikoz’dur. Lipitlerin monomeri yağ asiti’dir. Proteinlerin monomeri amino asit’tir.

 

Soru 15) Karbonhidratların , lipitlerin ve proteinlerin oluşmasında meydana gelen bağların isimlerini yazınız.

 

Cevap 15) Karbonhidratlar oluşurken Glikozit bağı oluşur. Lipitler oluşurken Ester bağları oluşur. Proteinler oluşurken Peptit bağları meydana gelir.

 

Soru 16) Vitaminlerin özelliklerini yazınız.

 

Cevap 16)  - Enerji vermezler.

-         Düzenleyici moleküllerdir.

-         Enzimlerin yapısına katılabilirler.

-         Bitkiler hariç diğer canlılar ihtiyacı olan vitamini dışarıdan hazır olarak alırlar.

-         İnsan bağırsağındaki vitaminler B ve K vitaminini sentezlerler.

 

Soru 17) Vitaminlerin çeşitlerini yazınız.

Cevap 17) Yağda çözünen vitaminler; A, D, E ve K vitaminleri

                   Suda çözünen vştaminler; B ve C vitaminleri

Soru 18) Enzimlerin özelliklerini yazınız.

 

Cevap 18)  - Yapılarında protein vardır.

-         Reaksiyonların aktivasyon enerjilerini düşürürler.

-         Reaksiyonları hızlandırırlar.

-         Tüm canlılarda bulunur.

 

Soru 19) Enzimlerin çalışmasına etki eden faktörleri yazınız.

 

Cevap 19) Sıcaklık, pH, enzim konsantrasyonu, substrat konsantrasyonu, inhibitör maddeler, avtivatör maddeler, su miktarı, substrat yüzeyi

 

Soru 20) Hücre hayatında DNA’nın iki önemli görevini açıklayın.

 

Cevap 20) - Temel hücresel görevleri kontrol etmek
                 - Genetik direktiflerin oğul döllere aynen iletilmesini sağlamak.


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.