9.Sınıf Biyoloji 1.Dönem Konuları Çözümlü Değerlendirme Soruları-4.Bölüm


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 1382

Soru 31) Endoplazmik retikulum kaç çeşittir ve görevi nedir?

Cevap 31) Üzerine ribozom taşıyan granüllü ve granülsüz olmak üzere iki çeşittir. Hücre içinde maddelerin taşınması, depolanması ve kimyasal reaksiyonların yapıldığı yerdir.

 

Soru 32) Sentrozomun görevi nedir?

Cevap 32) Kendini çoğaltmak ve bölünme sırasında iğ ipliklerini meydana getirmek.

 

Soru 33) Çekirdeğin görevleri nelerdir?

Cevap 33) - Metabolizmayı kontrol etmek
                  - Karakterleri oğul canlılara aktarmak.
Soru 34) Yaşlanan bitki hücrelerinde bir tek büyük kofulun bulunmasının nedeni nedir?

Cevap 34) Bitkilerde metabolizma artığı ürünlerin kofullarda depolanması.

 

Soru 35) Hücre çeperinin yapısı nasıldır?

Cevap 35) Selülozdan meydana gelir. Çeper üzerinde kütin, lignin, süberin, kalsiyum ve silisyum gibi maddeler birikerek çeperin farklılaşmasına neden olur.

 

Soru 36) Bitkilerde çiçek ve meyvelerin renklerini ne verir?

Cevap 36) Plastidler ve koful özsuyunda bulunan antokyan denilen madde.

 

Soru 37) Hücrenin bölünme nedenlerini yazın.

Cevap 37) Hücre yüzeyini artırmak ve hacmini küçültmek. Hücrenin büyümesi çekirdeğin etki alanını sınırlar. Çekirdeğin etki alanını artırmak için hücre bölünür.

 

Soru 38) Kloroplast ve mitokondrinin ortak özellikleri nelerdir?

Cevap 38) Çift zarlıdırlar. Kendilerine ait DNA’ları vardır. ATP’nin sentezlendiği yerlerdir.

 

Soru 39) Mitoz olayının en önemli sonucu nedir?

Cevap 39) Hücreden hücreye kalıtsal devamlılığı sağlar. Mitoz sayesinde, yeni meydana gelen hücreler ana-baba hücrenin sahip oldukları yeteneğin aynısına sahip olurlar. Bu da kendini eşleyen DNA moleküllerinin her oğul hücreye tam bir takım halinde geçmesiyle mümkün olur.

 

Soru 40) Ökaryot hücrelerde hücre bölünmesi hangi iki evreden oluşur?

Cevap 40) Mitoz olarak adlandırılan çekirdek bölünmesi ve sitokinez olarak adlandırılan sitoplazma bölünmesi.

 

Soru 41)Mitoz bölünmenin safhalarının isimleini sırasıyla yazın.

Cevap 41) Profaz, metafaz, anafaz, telofaz

 

Soru 42) İnsan gametinde kaç kromozom bulunur?

Cevap 42) İnsan gametinde 23 kromozom bulunur. Bunlardan 22 tanesi otozom, 1 tanesi gonozomdur.
Soru 43) Mayoz bölünme hangi hücrelerde görülür?

Cevap 43) Üreme organlarında üreme ana hücrelerinde (Yumurtalık ve testislerde) görülür.

 

Soru 44) Mayoz bölünme ile ne sağlanır?

Cevap 44) Dölden döle kromozom sayısının sabit kalması korunur. Gen çeşitliliğine sebep olur.

 

Soru 45)  Bir insanın bazal metabolizması ölçülürken hangi şartlara dikkat edilmelidir?

Cevap 45) En son alınan besinin ölçme işleminden 12 saat önce alınmasına, Ölçme sırasında kişinin tam dinlenme halinde tutulmasına, Ölçme sırasında ortam sıcaklığının belirlenmesine, Vücut yüzeyinin hesaplanmasına


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.