9.Sınıf Coğrafya Türkiye'nin İklimi Sınav Soruları Test Çöz


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 2107

LİSE2 COĞRAFYA (TÜRKİYE’NİN İKLİMİ)

 

Soru1.  Kışın en düşük sıcaklıklar, genellikle Doğu Anadolu Bölgesinde görülür. Bu duruma yol açan etkenlerden biri aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)      Yağışların kar şeklinde olması

B)      Yükseltinin fazla olması

C)      Orman bakımında fakir olması

D)      Yer şekillerinin engebeli olması

E)      Karadeniz üzerinden rüzgar alması

 

 

Soru2.  Doğu Anadolu ile Batı Anadolu‘nun sıcaklık ortalamaları bakımından  farklılık göstermesi bu bölgelerin hangi özellikleri ile açıklanabilir?

 

A)      Enlemeleri ile

B)      Boylamlarıyla

C)      Yerşekilleriyle

D)      Yükseltileriyle

E)      Rüzgar yönleriyle

 

Soru3.  Yıllık yağış miktarı  Mardin’de 690 mm. Kars’ta 534 mm. dir. Yağış miktarı daha fazla olmasına rağmen  Mardin’in Kars’tan daha kurak olması bu yörenin hangi özelliğine bağlanabilir?

 

A)      Yer şekli bakımından sade olmasına

B)      Buharlaşmanın fazla olmasına

C)      Yağışların yağmur olarak düşmesine

D)      Akarsu ağının seyrek olmasına

E)      Bitki örtüsün bozkır olmasına

 

Soru4.  Üç İlin yıllık sıcaklık ortalamaları ile yükseltileri şöyledir:

 

 

           Yükselti ( m )      Sıcaklık             

 

Ankara      11,7                900

Konya       11,5                1025                            

Kastamonu  9,8                 800                             

 

Bu illerin deniz seviyesine  indirgenmiş sıcaklıklarına  göre yüksekten düşüğe doğru sıralanışı nasıldır?

 

A)      Ankara – Konya – Kastamonu

B)      Konya – Kastamonu- Ankara

C)      Kastamonu-Konya- Ankara

D)      Ankara-Kastamonu- Konya

E)      Konya –Ankara-Kastamonu

 

 

Soru5.  Karadeniz bölgesinde kıyı ile iç kesimler  arasında  iklim özellikleri bakımından  büyük farklılıklar vardır. Fakat Orta Karadeniz Bölümünde bu farklılıklar çok azalmaktadır.

                Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)      Kıyılardaki deniz akıntıları

B)      Deniz suyu yoğunluğu

C)      Bitki örtüsü

D)      Yer şekilleri

E)      Denizden uzak kalma

 

Soru6.  Yer şekillerinin sıcaklık dağılışı üzerinde belli bir etkisi vardır.

      Bu etki kaldırıldığında , Türkiye’nin  yıllık sıcaklık ortalamalarının  nasıl olması beklenir?

 

A)      Kıyılarda yüksek, iç kesimlerde düşük

B)      Kuzey ve güneyde düşük, iç kesimlerde yüksek

C)      Güneyde yüksek, kuzeyde düşük

D)      Doğuda yüksek, batıda  düşük

E)      Her yerde eşit

 

Soru7.  Türkiye’nin yıllık sıcaklık ortalamaları deniz seviyesine indirgendiğinde , en yüksek sıcaklıkların Güneyde değil Güneydoğuda olduğu görülür.

      Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)      Denize uzaklık

B)      Enlem derecesi

C)      Bitki örtüsü

D)      Yerşekli

E)      Buharlaşma miktarı

 

Soru9.  Türkiye’deki coğrafi bölgelerin iklim özellikleri göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi

 Iğdır Ovasında  pamuk yetiştirilmesine benzer bir durumdur?

 

A)      Gemlik’de zeytin yetiştirilmesi

B)      Aydın’da incir yetiştirilmesi

C)      Giresun’da fındık yetiştirilmesi

D)      Rize’de turunçgil yetiştirilmesi

E)      Konya’da buğday yetiştirilmesi

 

Soru12.  Türkiye’de kış mevsiminin çok sert geçmesinde en fazla etkisi olan basınç merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)      İzlanda A.B. Merkezi

B)      Basra A.B. Merkezi

C)      Sibirya Y.B. Merkezi

D)      Asor Y.B. Merkezi

E)      Ekvatoral A.B. Merkezi

 

Soru13.  Türkiye’de sıcaklıklar batıdan doğuya doğru gidildikçe azalmaktadır.  Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

 

A)      Bitki örtüsü

B)      Yükselti

C)      Enlem

D)      Yeryüzü şekilleri

E)      Basınç merkezleri

 

Soru14.  Aşağıdaki bölümlerden hangisi Türkiye’nin en yağışlı bölümüdür?

 

A)      Erzurum –Kars Bölümü

B)      Orta Kızılırmak Bölümü

C)      Güney Marmara Bölümü

D)      Doğu Akdeniz Bölümü

E)      Doğu Karadeniz Bölümü

 

 

Soru16. I. Yükselti

                II. Enlem

                III. Denizden uzaklık

      Yukarıdaki faktörlerden hangisi veya hangileri ; Doğu Anadolu bölgesinin donlu gün  sayısının   Ege Bölgesine göre daha fazla olması üzerinde en çok etkilidir?

 

A)      I-II

B)      II

C)      I-III

D)      III

E)      II-III

 

Soru17.  Aşağıdaki merkezlerden hangisinde havanın diğerlerine göre daha  geç ısınıp daha geç soğuması beklenir?

 

A)      Konya

B)      Ankara

C)      Diyarbakır

D)      Erzurum

E)      Sinop

 

 

Soru18.  Yağışın yıl içerisindeki dağılışına bakıldığında  birbirine en çok benzeyen şehir çiftleri aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)      İstanbul- Kastamonu

B)      Adana-Aksaray

C)      Rize- Kars

D)      Ankara-Eskişehir

E)      İzmir-Kütahya

 

Soru19.  Aşağıdaki  rüzgârlardan hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaz aylarında sıcaklığın artmasına ve tarım ürünlerinin hızla olgunlaşmasına etki etmektedir?

 

A)      Fhön rüzgarı

B)      Karayel

C)      Yıldız

D)      Samyeli

E)      Lodos

 

Soru20.  Aşağıdaki merkezlerin hangisinde yamaç (Orografik) yağışlara sıklıkla rastlanmaktadır?

 

A)      Konya ve çevresi

B)      Erzurum ve çevresi

C)      Diyarbakır ve çevresi

D)      İzmir ve çevresi

E)      Rize ve çevresi

 

CEVAP ANAHTARI

 

1

B

2

D

3

B

4

E

5

D

6

C

7

A

8

A

9

D

10

D

11

D

12

C

13

B

14

E

15

A

16

C

17

E

18

D

19

D

20

E


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, dersetkinlik@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.