Edebiyat Testleri Çöz-Edebi Sanatlar Soruları Cevaplı Test Çöz


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 2165

Edebi Sanatlar Konu Testi - 1

1. Mezarına birlikte girecek şeyi kazan

   Patiska kefen, çürük teneşir, isli kazan

 

Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangisine örnek gösterilebilir?

 

A)  Mecaz-ı Mürsel                     B)   Kişileştirme

C)  Cinas                                   D)   Mübalağa

E)  Leffü Neşr

 

2. Dil ferahnâk olmak ister hikmetin uşşak bilir

    Geçti kürdîden hicaz'dan bulmadan bir gün reha

 

   İsfehan'da rast gelirsen bir acem, bestenigâr

   Koş hemen kanuna, bidar, eylesin bad-ı saba

 

Bu dizelerdeki altı çizili sözcükler Türk sanat musikisiyle ilgili terimlerdir

Bu şekilde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tevriye                                           B) Telmih

C) Tenasüp                                           D) Seci

E) Cinas

 

 

3. Oyuncakları olmuş çocukların kurşunlar

    Zalimler her gece bir fidanı kurşunlar

 

Bu dizelerdeki altı çizili sözde görülen edebi sanat, aşağıdaki dizelerden hangisinde vardır?

A) Gülsün babalar anneler gülsün

    Onların elinde garip bir gülsün

B) Döktüğün yaşları elimle silsem

    Karşısında diz çöker, on yıl kesilsem

C) Başlıyor ney gibi sine feryada

    O coşkun günlerim geldikçe yâda

D) Sorardım sırrını hiç düşünmeden

    Bu fani gönlümün sevinci neden

E) Hicranla ağaran bu saçlar değil

    Sevgisiz kalan kalp ihtiyarlarmış

 

 

 

4. Eyyub’un derdi dert midir?

    Ben ondan besbeter çektim

 

Bu beyitte "Eyyub'un derdi" sözüyle Hz. Eyyub peygamberin uzun yıllar çektiği hastalıklar hatırlatılmak istenmiştir.

 

Yukarıda sözü edilen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tevriye              B) Telmih                  C) Nida

D) Hüsn-i ta'lil       E) Tenasüp

 

 

5. Çoktur âlemde başa gelenler

    Nerde bilenler ile bilmeyenler

    Eskiden adettir, dağdan gelenler

    Bağda olanları kovar demişler

 

Bu dizelerde şiir içinde atasözüne yer verilmiştir.

 

Bu şekilde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hüsn-i Ta'lil                              B) Mübalağa

C) Tenasüp                                     D) İstiare

E) İrsal-i Mesel

 

 

6. Bir eylül akşamı kaybetmiştim annemi

    Eylül yaşlı gözleriyle paylaşmıştı derdimi

 

Bu dizelerde şair, eylül yağmurunun, annesinin acısını paylaşmak için yağdığını söyleyerek yağmurun yağmasını başka bir nedene bağlamıştır.

 

Bu şekilde yapılan sanat aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Tecahül-i arif

B)   Hüsn-i ta'lil

C)   Kapalı istiare

D)   Temsili istiare

E)    Mecaz-ı mürsel

 

 

7. Urganda un serilmiş yine şah-ı goncanın

    Gülistanın şimdi bülbül Hoca Nasreddin'idir

 

Bu dizelerde aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi ağır basmaktadır?

A) Telmih                                B)  Tecahül-i arif

C) Hüsn-i ta'lil                        D)  Kinaye

E) Tevriye

 

 

8. Atılan elbiseler boğazlanmış bir adam

    Kırık masalarında kırık masalarında

 

Bu dizelerdeki edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?

A) Teşbih (Benzetme)             B)   Hüsn-i Ta'lil

C) Mecaz-ı Mürsel                 D)   Kinaye

E) Telmih (Hatırlatma)

 

 

9. Küçük bir çocuğun kaçırıldığı haberi etrafa yayılınca bütün Amasra ayağa kalktı.

 

Bu cümlede görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?

A)  İstiare              B)  Kinaye                           C) Abartma

D) Tevriye               E)  Mecaz-ı  Mürsel

 

 

10. Bu sene sarışın yüzlü ilkbahar

      Çimenler üstünde solgun yatıyor

      Gizli bir elemle hıçkıran rüzgâr

      Çiçekli dalları kımıldatıyor

 

Bu dörtlükte kişileştirilen varlıklar aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

A)  ilkbahar-çimenler                 B) yüz-rüzgâr

C)  çiçek-dallar                         D)  rüzgâr-çiçek

E)  ilkbahar-rüzgâr

 

 

11. Ne dökülmüş ak gerdanın üstüne

      Kakül müdür zülüf müdür tel midir

 

Bu dizelerde şair; sevgilinin boynuna dökülenin, onun saçları olduğunu bildiği halde ikinci dizede bunu bilmezlikten gelmektedir.

 

Yukarıda sözü edilen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Hüsn-i ta'lil                     B)  Tecahül-i arif

C)   Kinaye                              D)  Tevriye

E)   Mecaz-ı mürsel

 

 

12. Gönül, kurşun yemiş yaralı ceylan

     Döndüğü noktadan bin yıl  uzakta

 

İlk dizedekine benzer bir söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık,

    Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar.

B) Geceler toprağa benimle inmiş

    Kasırga benimle kopmuş denizde

C) Her taşı yakut olan bu vatan

    Can verme sırrına erenlerindir

D) Dağlara yaslanıp yatan güneşi

    Yaralı, hastadır, yorgundur sandım

E) Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden

    Birçok seneler geçti, dönen yok seferinden

 

 

13. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "abartma" sanatı yapılmıştır?

A) Gölgeler cenneti olmuştu bütün karşıki yar

    Gölgelenmişti kayıtsız uyuyan genç adalar

B) Şimdi başıboş sebilden selviler bir şey sorar

    Hatırlatır uzayan dem çekişleri rüzgâr

C) Süngümü demir gibi, ellerimle kavradım

    Şanlara, zaferlere yürüdüm adım adım

D) Sırtımda taşınmaz yükü göklerin

    Herkes koşar, zıplar ben yürüyemem

E) Tohum saç, bitmezse toprak utansın

     Hedefe varmayan mızrak utansın

 

 

14. Baykuşları besler gibi Anka'nın etiyle

     Fanilere kurban edecek ruhunu şair

 

Bu dizelerde aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir söz sanatı yapılmıştır?

A) Bir olgunun gerçek nedenini bırakıp onu başka bir nedene bağlama.

B) İnsan dışındaki varlıklara insan kişiliği kazandırma

C) Aralarında anlam ilgisi bulunan sözleri bir sıra gözeterek anlatma

D) Bir sözle, bir olay, masal ya da kişiyi hatırlatma

E) Birbirine karşıt kavram ya da durumları bir arada söyleme

 

 

15. Bir fakir balıkçı evi, bir tekne

     Kadınlar bakar pencerelerden

     Pencere önlerinde ağlar durur

 

Bu dizelerdeki altı çizili sözde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi yapılmıştır?

A)   Tevriye

B)   Hüsn-i ta'lil

C)   Tecahül-i arif

D)   Teşbih-i beliğ

E)   İntak

 

16. Bir sen ü bir ben ü bir de mutrib-i pakize-eda

     İznin olursa eğer bir de Nedim-i şeyda

     Gayrı yaranı bugünlük edip ey şuh feda

     Gidelim serv-i revanim yürü Sadabâd'e

 

Bu dizelerde Nedim, sevgilisiyle Sadabâd'e gidecekler arasında dört kişi saymaktadır, oysa Nedim-i şeyda dediği kişi de kendisidir. Şair bu durumu bilmiyormuş gibi davranmaktadır

 

Bu şekilde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Hüsn-i ta'lil                      B)  Tecahül-i arif

C)  Kinaye                               D)  Tevriye

E)  Mecaz-ı mürsel

 

1- C

2- C

3- A

4- A

5- E

6- B

7- A

8- A

9- E

10- E

11- B

12- C

13- D

14- D

15- A

16- B

 


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, dersetkinlik@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.