8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Çalışma Kitabı Cevapları


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 6684

8. Sınıf Tc inkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Çalışma Kitabı Cevapları

Sorular

1.İstiklal madalyası kimlere verilir?
2.İstiklal madalyası Mustafa Kemal Paşa'ya ne zaman ve neden verilmiştir?
3.Kırmızı-yeşil renkli istiklal madalyası kimlere verilmiştir?

Cevapları

Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösterenlere 4 Nisan 1921 tarihinde çıkarılan 66 sayılı kanuna göre TBMM tarafından verilen madalyadır. Kanuna göre sağ göğüs üzerine her gün takılır. İstiklal Madalyası'nın çıkarılmasından sonra Osmanlı dönemine ilişkin tüm madalya ve nişanlar iptal edilmiştir.


15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı’nda cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenlere İstiklal Madalyası verilmiştir.

20 Kasım 1920’den itibaren 1926 yılına kadar8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları milletvekili8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları Kuvay-ı Milliyeci8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları PTT memuru8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları mülk-i amir ve askerlerden oluşan toplam 6920 kişi TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 1968’de 1005 sayılı yasanın (1 Mart 1968 tarihi itibariyle) kabulüne kadar geçen 47 yıl içinde 17.557’si subay-astsubay ve 77.704’ü erbaş ve er olmak üzere toplam 95.261 kişiye “İstiklal Madalyası” verilmiştir.

30 Ocak 1929 gün ve 3579 sayılı kanun gereğince; Kurtuluş Savaşı'nda milli orduda görev alan alay sancaklarına da birer İstiklal Madalyası verilmiştir.

Türkiye'de ayrıca İstiklal Madalyası sahibi iki şehir bulunmaktadır. Bunlar Kahramanmaraş ve İnebolu'dur.

Kahramanmaraş8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları 21 Ocak 1920 – 11 Şubat 1920 arasında kurtuluş mücadelesi vererek şehri Fransız işgalinden kurtaran halkın kahramanlığı nedeniyle 5 Nisan 1925’te kırmızı şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirildi. Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclis’ten gelen şehirde Kurtuluş Savaşı’na katılanların bildirilmesi şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin “Maraş’ta Milli Mücadele’ye katılmayan tek bir fert bile yoktur” cevabı üzerine T.B.M.M8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararı almıştır. 1925’ten beri 12 Şubat’ta gerçekleşen törenlerde şehrin İstiklal Madalyası bayrağa törenle takılarak bu olay canlandırırlı.

İnebolu ise 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla İnebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle beyaz şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir. Madalya8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları İnebolu Belediyesi’nde muhafaza edilmektedir. Her yıl 9 Haziran’da tören alanında istiklal madalyası ile birlikte verilen berat açılıp okunur.

İstiklal Madalyası8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları madalya sahibinin ölümü üzerine kanuni mirasçılarına devreder.


İlk İstiklal Madalyası Sahipleri

T.B.M.M. 1. Dönem üyelerinden bazılarına İstiklal Madalyası verilmesi için Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından yazılan aaakere8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları TBMM'nin 21 Kasım 1923 Çarşamba günü 65. toplantısında görüşülmüş ve yapılan oylama sonucunda Mustafa Kemal ve 23 arkadaşına kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası verilmesi oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Buna göre8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları TBMM Birinci Devre üyelerinden olup Batı Cephesi'nin Kuzey Grubu'nda yararlık gösteren asker milletvekilleriyle8.Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevapları sivil şahıslara 66 sayılı yasanın ikinci ve beşinci maddelerine dayanılarak İstiklal Madalyası verilmiştir.

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası verilen kişiler:

* 1. Gazi Mustafa Kemal Paşa(Ankara)
* 2. Fevzi Paşa (Çakmak) (Kozan)
* 3. İsmet Paşa (İnönü) (Edirne)
* 4. Ali Fuat Paşa (Cebesoy) (Ankara)
* 5. Kazım Karabekir Paşa (Karesi)
* 6. Refet Paşa (Bele) (İzmir)
* 7. Fahrettin Paşa (Altay) (Mersin)
* 8. Ali Çetinkaya (Karahisarı Sahip)
* 9. Avni Zaimler (Saruhan)
* 10. Hüsrev Gerede (Trabzon)
* 11. Cavit Erdel (Kars)
* 12. Cafer Tayyar Eğilmez (Edirne)
* 13. Hacı Şükrü Aydınlı (Diyarbakır)
* 14. Mahmut Esat İleri (Aydın)
* 15. Memduh Necdet Erbek (Karahisarı Şarki)
* 16. Ömer Lütfi Argeşo (Karahisarı Sahib)
* 17. Selahattin Köseoğlu (Mersin)
* 18. Celal Bayar (Saruhan)
* 19. Mustafa Necati Uğural (Saruhan)
* 20. Reşat Kayalı (Saruhan)
* 21. Mehmet Vehbi Bolak (Karesi)
* 22. Osmanzade Hamdi Aksoy (Ertuğrul)
* 23. Hüseyin Gökçelik (Elazığ)
* 24. Rıza Kotan (Muş)

 30 ( inkılap ç. kitabı )

milli varlığı düşman cemiyetler ( sol kutucuktan aşağı doru )
-azınlıklar tarafından kurulan cemiyetler
-mavri mira cemiyeti
-pontus cemiyeti
(şimdi sağ kutucuklar baştan sona)
-türkler tarafından kurulan düşman cemiyetleri
-hürriyet ve itilaf fırkası
-ingiliz muhipleri cemiyeti
-islam teali cemiyeti
-kürt teali cemiyeti ( şimdi en sağdaki yedi kutucuk yani milli cemiyetler )

MİLLİ CEMİYETLER
-anadolu kadınları müdafa-i vatan cemiyeti
-trakya-paşaeli müdafa-i hukuk cemiyeti
-izmir müdafa-i hukuk-osmaniye cemiyeti
-vilayat-ı şarkiye müdafa-i hukuk-i milliye cemiyeti
-trabzon muhafaza-i hukuk-i milliye cemiyeti
-kilikyalılar cemiyeti
-milli kongre cemiyeti

1.milli varlığa düşman cemiyetleri kurulma amacı nedir?
-Türk topraklarını parçalayıp bağımsız devletler kurmak ve ülke bütünlüğünü bozma amacı taşımışlardır.
2.Milli cemiyetlerin kurulma amacı nedir?
-türk topraklarının işgaline karşı kutulmuştur.faaliyet gösterdikleri bölgeleri kurtarmayı amaçlamışlardır.kongre ve protesto mitinleri düzenlemiş, işgal anında silahla direnişte bulunmuşlardır .


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.