Dünya'mızın Gözlenebilir Katmanları Nelerdir?


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 4568
 Dünya'mızın Gözlenebilir Katmanları Nelerdir?
 

2. DÜNYA’MIZIN GÖZLEMLENEBİLİR KATMANLARI NELERDİR?

Dışarı çıktığımızda üzerine bastığımız ve ‘’ yer ‘’ dediğimiz şey tıpkı elmanın kabuğu gibi Dünya’mızın çevresini sarar. Bu yüzden onu ‘’ yer kabuğu ‘’ ya da ‘’ taş küre ‘’ diye adlandırırız. Yer kabuğunun çukurlarını dolduran suların tamamına su küre deriz.

En Yukarıda Hava Küre

Elimizi yüzümüze doğru salladığımızda hissettiğimiz şey havadır. İçinde çeşitli gazlar bulunur. Hava Küre ( Atmosfer ) Dünya’yı çepeçevre saran gaz örtüsünden oluşmaktadır. Alt sınırı, kara ve deniz yüzeyleriyle çakışır. Hava kürenin ilk 12 kilometresi yaşamın devam ettiği kısımdır. Soluk alırken kullandığımız hava burada bulunur. Yağmur, rüzgar, kar gibi hava olayları da bu kısımda oluşur.

Hava Kürenin 12 kilometresinden sonraki kısmı ile uzay boşluğu arasında değişik özelliklere sahip katmanlar bulunur. Hava küre uzay boşluğunun başladığı yerde son bulur.

Bunları Biliyor Musunuz?

Ozon tabakası hava kürede bulunur. Güneş’ten gelen bazı zararlı ışınların Dünya’ya ulaşmasını engeller. Böylece Dünya’mızı bir şemsiye gibi korur.

Dünya’mızın Engebeli Yüzeyi Taş Küre

Taş küre, diğer adıyla yer kabuğu çeşitli kayaçlardan ( taşlardan ) ve topraktan oluşur. Dünya’nın büyüklüğü ile karşılaştırıldığında çok ince olduğu anlaşılır.

Dünya’nın engebeli yüzeyini oluşturan taş kürenin bu yapısı çok eğlencelidir. Bize tırmanabileceğimiz tepeler, üzerinde koşabileceğimiz düzlükler verir.

Bunları Biliyor Musunuz?

Taş kürenin derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi veya yanardağların püskürmesi sonucu oluşan sarsıntılara deprem dendiğini biliyor muydunuz?

En Çok Yer Kaplayan Su Küre

Dünya’nın yüzeyine baktığımızda iki şey dikkatimizi çeker: Karalar ve sular. Dünya’mız karanlığın içinde parlayan mavimsi bir küreye benzer. Mavi renkli gözüken kısımlar sulardır.

Dünya’nın oldukça büyük bir kısmı sularla kaplıdır. Kahverengi yerler ise karalardır. Sularla çevrili geniş kara parçalarının her birine kıt’a adını veririz. Okyanuslar, kıt’alar arasında bulunan birbirine bağlı büyük su kütleleridir.

Okyanuslar, denizler, göller, akarsular ve yer altı suları su kürenin bir parçasıdır. Yaşayabilmek için suya gereksinim duyan canlılar için su küre çok önemlidir.

Göller ve akarsular tatlı su kaynaklarımızdır. Bu kaynakları, içme suyu olarak ya da tarlalarımızı sulamak için kullanırız. Dünya da ki suların sadece çok az bir kısmı tatlı sudur. Geri kalanı, yani okyanuslar ve denizler tuzludur. Yediğimiz balıklar ve daha pek çok besin su kürede bulunur.


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.