9.Sınıf Biyoloji 1.Dönem Konuları Çözümlü Değerlendirme Soruları-1.Bölüm


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 2200

Soru 1) Bilimsel problemin çözüm basamaklarını yazınız.

 

Cevap 1)  - Soru sormak

-         Gözlem yapmak ve veri toplamak

-         Hipotez kurmak

-         Hipoteze dayalı tahminler yapmak

-         Kontrollü deneyler yapmak

-         Teori kurmak

-         Kanunlara ulaşmak

 

Soru 2) Canlıların ortak özellikleri nelerdir ?

 

Cevap 2) Hücresel yapı, beslenme, solunum, boşaltım, hareket, üreme, büyüme ve gelişme, çevresel uyarılara tepki, organizasyon

 

 

Soru 3) Beslenme şekillerini yazınız.

 

Cevap 3)  Ototrof  beslenme: İhtiyacı olan besini canlının kendisinin sentezlemesidir. Örneğin; bitkiler, öglena, bazı bakteriler

                  Heterotrof beslenme: İhtiyacı olan besini canlının dışarıdan hazır olarak almasıdır. Örneğin; hayvanlar, mantarlar, bazı bakteriler

 

 

Soru 4) Solunumun amacı nedir? Çeşitlerini yazınız.

 

Cevap 4) Solunumun amacı, enerji sentezlemektir. Oksijenli ve oksijensiz olmak üzere iki çeşit solunum vardır.

 

 

Soru 5) Canlıları oluşturan temel maddeleri yazınız.

 

Cevap 5) İnorganik bileşikler; Su, mineraller, asit, baz, tuz

                Organik bileşikler; Karbonhidrat, protein, lipit, vitamin, nükleik asitler

 

 

Soru 6) Enerji veren molekülleri sahip oldukları enerji miktarlarına göre sıralayınız.

Cevap 6) Enerji veren moleküller; Lipitler, proteinler, karbonhidratlar

 

 

Soru 7) Karbonhidratların görevleri nelerdir?

 

Cevap 7) Enerji depoları ve ara metabolit olarak iş görürler. Riboz ve deoksiriboz nükleik asitlerinin yapısına katılıp, kalıtımla ilgili bilgi saklanmasında görev alır. Bakterilerde ve bitkilerde hücre duvarının yapısını ve eklem bacaklılarda dış iskeletin yapısını olşturur.

 

 

Soru 8) Karbonhidrat çeşitlerini yazınız.

 

Cevap 8) Monosakkaritler ( tek şekerler): Glikoz, Fruktoz, Galaktoz

                Disakkaritler ( çift şekerler): Maltoz, Sakkaroz, Laktoz

                Polisakkaritler ( çok şekerler ): Nişasta, Glikojen, Selüloz, Kitin

 

 

Soru 9) Hidroliz ve dehidrasyon kelimelerini tanımlayınız.

 

Cevap 9) Hidroliz : Polimerlerin su ile monomerlerine ayrışmasına denir. Bu olayda ATP harcanmaz.

                Dehidrasyon: Küçük moleküller birleşirken su açığa çıkararak büyük molekül oluşturmasına denir. Bu olayda ATP harcanır.

 

 

Soru 10) Lipitlerin görevlerini yazınız.

 

Cevap 10) - Hücre zarının yapısını oluştururlar.

-         Deri altında ısı yalıtımını sağlarlar.

-         İç organları darbelere karşı korurlar.

-         Vitamin ve hormon olarak iş görürler.

-         Oksijenli solunum esnasında daha fazla metabolik su açığa çıkarırlar.


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.