9.Sınıf Biyoloji Canlıların Alemlerinin Sınıflandırılması ve Çevre Konusu Cevaplı Sorular


REKLAMLAR




Ekleyen: soruca | Okunma Sayısı: 2594

Soru 1) Sınıflandırmanın tanımını yaparak çeşitlerini yazınız.

 

     Cevap 1) Sınıflandırma: Doğadaki canlıların özelliklerine, yaşayışlarına ve akrabalık derecelerine göre gruplandırılmasına denir. Sınıflandırma, Yapay ( ampirik) ve Doğal (filogenetik) olmak üzere ikiye ayrılır.

 

 

   Soru 2) Canlılar kaç aleme ayrılır? Hücre yapılarına göre gruplandırınız.

 

     Cevap 2) Canlılar; Monera, Protista, Mantarlar, Bitkiler ve Hayvanlar olmak üzere 5 aleme ayrılır. Protista, Mantarlar, Bitkiler ve Hayvanlar ökaryot canlı grubunda, Monera ise prokaryot canlı grubunda yer alır.

 

 

    Soru 3) Bakteri çeşitleri hangi özelliklerine göre gruplandırılır?

 

    Cevap 3) Bakteriler Şekillerine, Oksijene duyulan ihtiyaca, Gram boyama özelliklerine ve beslenme şekillerine göre gruplandırılır.

 

 

    Soru 4) Mantarların endüstri alanındaki önemini kısaca anlatınız.

 

    Cevap 4) Mantarlar, gıda ve fermentasyon endüstrisinde, ilaç sanayinde ve çeşitli ürünlerin elde edilmesinde kullanılır. Mantarlar peynir, alkol, ilaç, ekmek yapımında kullanılır.

 

 

     Soru 5) Bitkiler kaç gruba ayrılır?  Bitkiler hangi özelliklerine göre gruplandırılır?

 

    Cevap 5) Bitkiler, İletim demetleri bulundurup bulundurmamalarına göre damarlı ve damarsız bitkiler olmak üzere ikiye ayrılır.

 

 

     Soru 6) Türü tanımlayınız.

 

     Cevap 6) Ortak ataya sahip, ortak özellikler taşıyan, doğal ortamda çiftleşip, verimli döller meydana getiren bireyler topluluğudur.

 

 

     Soru 7) Doğal şartlarda aynı türe ait bireylerde görülen ortak özellikler nelerdir?

 

     Cevap 7) Üreme şekli aynıdır, beslenme biçimleri aynıdır, kromozom sayıları aynıdır, sistemleri aynıdır, protein benzerlikleri aynıdır.

 

 

     Soru 8) Doğal sınıflandırmada kullanılan sistemik birimleri küçükten büyüğe doğru sıralayınız.

 

     Cevap 8) Tür, cins, familya, takım, sınıf, şube, alem

 

 

     Soru 9) Türden aleme doğru gidildikçe görülen değişimleri yazınız.

 

     Cevap 9) Ortak genler azalır, kalıtsal çeşetlilik artar, protein benzerliği azalır, av-avcı ilişkisi artar.

 

     Soru 10) Memeliler sınıfına ait genel özelliklerden 5 tanesini yazınız.

 

     Cevap 10) Akciğer solunumu yaparlar, kalpleri dört odacıklıdır, dişilerinde süt bezleri bulunur, ter bezleri vardır, kaslı bir diyaframa sahiptirler.

 

    Soru 11) Çevre sorunlarından 5 tanesini yazınız.

 

    Cevap 11) Çevre sorunları; Hava Kirliliği, Su Kirliliği, Toprak Kirliliği, Ses Kirliliği ve Besin Kirliliği

 

 

    Soru 12) Çevre sorunları kaça ayrılır?

 

    Cevap 12) Kirlenme sonucu ortaya çıkan çevre sorunları ve sanayi – tarımsal kirlenmeler sonucu ortaya çıkan çevre sorunları


REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.